Sampo Terho on Sinisen tulevaisuuden perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja, perheenisä, musiikkiharrastaja ja nyrkkeilyfani. Tällä hetkellä hän toimii Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerinä.

Synnyin vuonna 1977, vietin lapsuuteni Kirkkonummella ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 1996 Porkkalan lukiosta. Historiasta jo koulussa innostuneena päädyin Porin prikaatissa suoritetun asepalveluksen jälkeen opiskelemaan Suomen historiaa Tampereen yliopistoon. Sieltä valmistuin filosofian maisteriksi vuonna 2003.

Valmistumisen jälkeen toimin puolustusministeriössä tietopalvelusihteerinä, ja lähdin sen jälkeen rauhanturvaajaksi Bosniaan. Suomeen palattuani työskentelin tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa. Sotilasarvoltaan olen reservin ylikersantti.

Lähdin politiikkaan toden teolla vuoden 2009 eurovaaleissa, joissa sain yli 9300 ääntä. Vuonna 2011 nousin varasijalta Euroopan parlamentin jäseneksi. Vuonna 2015 asetuin ehdolle eduskuntavaaleissa ja sain Helsingin vaalipiiristä yli 10 000 ääntä. Olen lisäksi toiminut myös Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana vuodesta 2009 vuoteen 2017 asti.

Poliittinen sanomani on aina rakentunut isänmaallisuudelle ja perinteisille arvoille, kuten perheen tärkeyden korostamiselle. Perheeseeni kuuluvat vaimo Maija ja vuonna 2015 syntynyt Lea-tytär, joka pitää metsäretkistä ja rusinoista, muttei lainkaan seuraa politiikkaa. Perinteiset arvot olen perinyt isoisältäni Olavi Terholta, jota pidän snellmanilaisen isänmaallisuuden perikuvana. Olen isäni puolelta uusimaalaista sukua, ja äitini vanhemmat olivat Karjalan evakkoja.

Vapaa-ajallani olen suuri musiikin ystävä. Musiikkimakuani miellyttävät erityisesti rock ja hevi sekä klassinen musiikki. Lempibändejäni ovat Led Zeppelinin, Deep Purplen, Rushin ja ELP:n. Nuorempana olin myös rumpalina harrastelijabändissä. Lisäksi vuonna 2017 kokeilin säveltämistä laatimalla 100-vuotiaan Suomen kunniaksi hymnin, jonka kantaesitti Kuopion kaupunginorkesteri.

Musiikin lisäksi kirjallisuus ja urheilu ovat minulle tärkeitä. Olenkin tunnustautunut suureksi fantasiakirjallisuuden ja etenkin J.R.R. Tolkienin faniksi. Myös kirjoittamisessa olen aina pitänyt, esimerkiksi nuorempana laadin yhden julkaistun tietokirjan ja pöytälaatikkoon useita romaanikäsikirjoituksia.

Vuonna 2017 minut nimitettiin Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeriksi. Harrastan aktiivisesti sekä kunto- että penkkiurheilua, seuraan innokkaasti esimerkiksi nyrkkeilyä ja jääkiekkoa. Harrastan myös tietokone- ja Xbox-pelejä, erityisesti klassisia strategiapelejä kuten Civilization-sarjaa.

Vapaa-ajallani tapaan mielelläni myös laajaa ystäväpiiriä, mieluusti hyvän oluen parissa, ja nautin poliittisista ja filosofisista keskusteluista heidän kanssaan – etenkin kuullessani omista käsityksistäni poikkeavia näkemyksiä.

Tällä hetkellä keskityn Suomen tuoreimman puolueen, politiikan start-upin Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan tehtävään, johon tulin valituksi yksimielisesti syksyllä 2017. Lisäksi johdan Sinistä valtuustoryhmää Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Suomen politiikkaan muutosta vaativa Sampo Terho kirjoittaa poliittista blogia, jossa hän ottaa aktiivisesti ja suoraan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Sampon blogia voit seurata täältä.